Kleurkalibratie

Kleurkalibratie

Mooie foto’s wil ook zeggen dat de kleuren die je laat zien zowel op beeld als op een afdruk exact die kleuren zijn die de fotograaf heeft bedoeld.
Wil je dat goed doen dan moet je van bij de aanvang (de opname) tot het eindresultaat zorgen dat de kleuren correct getoond worden.

Even kort overlopen: bij de opname zou je dan een kleurkalibratiekaartje moeten gebruiken, waar meestal ook een grijskaartje in verwerkt zit, die opname van je kleurenkaart kan je dan bv in Lichtroom omzetten in een specifiek profiel dat je dan bij datzelfde licht kan toepassen op al je foto’s, dan moet je de witbalans aanpassen. Uiteraard wordt er gewerkt met RAW beelden en niet met JPG.
Je scherm moet gekalibreerd worden met behulp van een meettoestel en specifieke software. Dit resulteert dan in een specifiek profiel dat er voor zorgt dat jouw scherm zo natuurgetrouw mogelijk de kleuren weergeeft.
Wil je zelf afdrukken dan moet er per papiersoort en per printer een kalibratie gebeuren. Hiervoor wordt er door een specifiek programma een aantal pagina’s met kleurtjes afgedrukt die dan na drogen weer met een speciale handscanner wordt ingelezen. De software berekent dan een specifiek profiel, een ICC profiel dat uniek is voor de combinatie van dat type papier en die printer. Dat ICC profiel kan je dan gaan gebruiken om je voor je afdrukken perfecte kleuren te verkrijgen.

Wat kan ik voor je doen?

De meeste, ook ervaren hobbyfotografen hebben of dit proces nog nooit helemaal doorlopen of hebben ook meestal de juiste tools hier niet voor. Hierin kan ik mijn steentje bijdragen want ik heb hiervoor de nodige apparatuur en ervaring om dit van begin tot einde te optimaliseren.

Ik kan hiervoor tot bij jou komen en je helpen bij die stap die je nog niet gedaan hebt. Meestal is dat bv. het scherm kalibreren en voor een aantal papieren, die jij voornamelijk gebruikt bij het afdrukken, een ICC profiel genereren.

Omdat dit een beetje maatwerk is, aangezien iedereen op een ander niveau staat is het best om even contact op te nemen, dan bespreken we jouw situatie en vraag, dan kan ik daar een prijs voor opgeven.
Het verschil zonder en met kalibratie is meestal heel groot en zeker de moeite om te doen.